Alhambra

Eén van de absolute hoogtepunten van Andalusië is het Alhambra. Dit is een eeuwenoud paleis dat op een prachtige plek gelegen is. Als je bij dit paleis bent, geniet je hierdoor van twee dingen: van het paleis zelf en van het indrukwekkende uitgezicht. Het eeuwenoude paleis Alhambra is in de plaats Granada te vinden. In de regio Andalusië is Granada op historisch gebied één van de belangrijkste steden. Dit blijkt niet alleen uit het paleis, maar ook uit andere bouwwerken uit de oudheid in deze stad.

Door de jaren heen is Alhambra een populaire bezienswaardigheid geworden. Veel toeristen trekken naar dit paleis toe en genieten van de pracht en praal. Mocht je binnenkort zelf naar Andalusië toe gaan, dan mag een bezoek aan Alhambra eigenlijk niet ontbreken.

Bekijk direct het aanbod naar Granada

Tui
TUI
Op dit moment zijn er 151 vakanties beschikbaar.
9,5
4.9/5
Prijsvrij
Op dit moment zijn er 319 vakanties beschikbaar.
8,9
4.4/5
Corendon
Op dit moment zijn er 47 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Bebsy
Op dit moment zijn er 45 vakanties beschikbaar.
9,2
4.5/5
Suntip
Op dit moment zijn er 27 vakanties beschikbaar.
9,1
4.5/5
Logo De Vakantiediscounter
VakantieDiscounter
Op dit moment zijn er 447 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Sunweb
Op dit moment zijn er 86 vakanties beschikbaar.
9,4
4.55/5
Tjingo
Op dit moment zijn er 24 vakanties beschikbaar.
8,9
4.4/5

Het Alhambra in Granada

In Granada heeft men goed door dat dit hét hoogtepunt van de regio is. Om dit bouwwerk te kunnen bezoeken, moet je bijvoorbeeld tickets kopen. Op zich is dat niet verwonderlijk, aangezien dit fort ook het nodige geld kost. Het kost een hoop geld om dit fort en paleis in zijn huidige vorm te blijven behouden. Feit is dat dit behoorlijk goed lukt; het fort en paleis zijn echt een lust voor het oog.

Leuk detail: Alhambra bestaat niet uit één gebouw, maar is een samenstelling van meerdere gebouwen. Deze gebouwen werden eeuwen geleden al ‘neergezet’, waarna koning Karel V enkele gebouwen later nog heeft laten bijbouwen. Die gebouwen doen volgens sommige afbreuk aan de uitstraling, maar desondanks is het Alhambra prachtig om te zien.

Wat zo uniek aan het Alhambra is, is de combinatie van stijlen. Sommige gebouwen hebben een Islamitische uitstraling, terwijl andere gebouwen een christelijke uitstraling hebben. Deze combinatie klinkt op papier bijzonder, maar zorgt echt voor een prachtig effect. Als je door het Alhambra complex heenloopt, vergaap je je ongetwijfeld continu aan de bouwwerken.

In het zuidoosten van de stad Granada is een relatief hoge heuvel te vinden. Men besloot in het verre verleden om juist op die heuvel een fort en een paleis te bouwen. Een keuze die strategisch gezien erg logisch was. Tot op de van vandaag heeft die keuze goed uitgepakt; doordat het Alhambra op de heuvel gebouwd is, is dit letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de stad. Overigens is het Alhambra echt bizar groot te noemen. Het totale oppervlakte van het gehele Alhambra complex is maar liefst 140.000 vierkante meter. Als je een bezoek aan dit complex gaat brengen, zou je hier dus enige tijd voor uit moeten trekken.

Nog een leuk detail: in heel Spanje is Alhambra het meest bezochte monument. Alleen dat gegeven al is typerend voor de populariteit van Alhambra. Tijdens je rondreis door Andalusië of je zonvakantie is het absoluut aan te raden om naar dit prachtige complex toe te gaan.

Hoogtepunten van het Alhambra

Nadat je alle voorbereidingen getroffen hebt, ben je klaar voor je bezoek aan het Alhambra. Het enige wat je nu nog zou kunnen doen, is je vooraf verdiepen in de verschillende hoogtepunten. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij de hoogtepunten al op een rijtje gezet:

  • Christelijk Paleis: dit paleis werd door Keizer Karel de Vijfde in de zestiende eeuw gebouwd. In en rondom dit paleis vind je tal van bezienswaardigheden, waardoor je hier echt uren doorheen en rondom kunt lopen. Leuk detail: het plafond van dit paleis werd pas in de jaren 30 van de vorige eeuw volledig afgerond. Zó lang heeft de bouw van dit paleis dus geduurd.
  • Nasridische Paleizen: dit is een verzameling van paleizen die al in de veertiende eeuw gebouwd werden. Deze paleizen werden door de bevolkingsgroep de Moren gebouwd en zijn stuk voor stuk prachtig te noemen. De Moren hebben veel aandacht aan de buitenkant geschonken, maar minstens net zoveel aandacht aan de binnenkant. De paleizen zijn hierdoor oprecht een lust voor het oog.
  • Alcabaza: dit is het fort uit de dertiende eeuw dat ook onderdeel uitmaakt van het Alhambra complex. Vanaf dit fort kon men vroeger goed de gehele regio in de gaten houden. Je geniet vanaf hier van een prachtig uitzicht, waarbij je ook direct opmerkt dat dit fort echt een onneembare vesting is. Dit fort heeft namelijk een unieke combinatie van binnen- en buitenmuren.
  • Generalife van Alhambra: de prachtige oude tuin rondom het Alhambra complex is ook aan te raden. In deze tuin vind je allerlei terrastuinen, vijvertjes met fonteinen en prachtige struiken. Hoogtepunt in deze tuin zijn de vele rozenstruiken.


Ga je een bezoekje brengen aan het Alhambra complex? Dan mogen bovenstaande bezienswaardigheden niet aan je aandacht ontsnappen. Maar, het Alhambra complex heeft nog veel meer te bieden. Als je op je gemakje door dit complex heenloopt, zie je tal van prachtige bouwwerken. Al deze bouwwerken zorgen tezamen voor de unieke en bonte mix van gebouwen.

Geschiedenis van het Alhambra

Voor de historie van het Alhambra complex moeten we terug naar het jaar 889. In dat jaar start men met de bouw van het eerste fort. Nadat dit fort gebouwd werd, is er eigenlijk eeuwenlang niet omgekeken naar de locatie. Dat veranderde toen de Moorse Emir Mohamed ben Al-Ahmar de locatie zag. Hij had direct door dat hier iets prachtigs van te maken was.

Hij besloot dan ook om het fort op te laten knappen én om bouwwerken ernaast te laten zetten. Op dat moment werd onder meer het paleis van Alhambra gebouwd. In 1333 besloot de Sultan van Granada, Yusuf de Eerste, om zijn intrek in het paleis te nemen. Tot aan 1492 was Alhambra het officiële koninklijke paleis.

In 1526 gaf de keizer Karel de Vijfde opdracht voor de bouw van een nieuw paleis. Dit paleis werd volledig in de christelijke stijl gebouwd, waardoor dit paleis een prachtig contrast vormt met het Moorse paleis. In de jaren 30 van de vorige eeuw werden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. Zo werden de plafonds in het paleis afgemaakt, werden zuilengangen weer toegankelijk gemaakt en werden Arabische teksten aangevuld.

De geschiedenis van het Alhambra complex is al met al uniek te noemen. Meerdere stammen en geloofsovertuigingen zijn van grote invloed op dit complex geweest. Dat is ook duidelijk te zien aan de verschillende bouwwerken; deze verschillende bouwwerken vormen tezamen een prachtig en uniek geheel. Je zou dit echt eens met eigen ogen moeten aanschouwen.

Alhambra bezoeken in Spanje

Wil je het Alhambra bezoeken in Spanje? Logisch. Deze bouwwerken zijn prachtig om te zien, zijn prachtig gelegen en bieden een prachtig uitzicht. Om deze bouwwerken te bezoeken, zou je wel enige voorbereidingen moeten treffen. Zo is het advies om tijdig je tickets te bestellen. Zeker als je in het hoogseizoen in Andalusië verblijft, bestaat de kans dat de tickets al snel uitverkocht zijn. Dit voorkom je door tijdig je tickets te bestellen. Door tickets te bestellen, voorkom je bovendien dat je in een urenlange wachtrij moet staan.

Daarbij adviseren wij je om vooral niet op een hele warme dag naar Alhambra toe te gaan. Op het moment dat de temperaturen in Andalusië oplopen, valt de wind in veel gevallen weg. Er is hierdoor sprake van een ongekende warmte, zéker als je hoog op de heuvel in Granada staat.

Alhambra tickets bestellen

Ons advies is om tijdig je tickets te bestellen. Voor het bestellen van Alhambra tickets heb je meerdere mogelijkheden. Zo kun je naar de officiële website gaan en daar de gewenste hoeveelheid tickets bestellen.

Je kunt echter ook via Tiqets.com of GetYourGuide.nl je Alhambra tickets bestellen. Via deze website geniet je van scherpe prijzen en geniet je van de nodige mogelijkheden. De verschillende mogelijkheden zetten we graag voor je op een rijtje:

  • Alhambra & Nasridische paleizen: vanaf 19,75 euro. Bij dit ticket krijg je toegang tot het Alhambra complex, het museum van Alhambra en de Nasridische paleizen.
  • Alhambra & Nasridische paleizen + rondleiding: vanaf 39,20 euro. wil je graag door een gids voorzien worden van de beste en leukste informatie? Dan kun je het beste kiezen voor deze combinatie van een ticket en een rondleiding. Ten opzichte van het reguliere ticket is deze variant wel een stuk prijziger.
  • Alhambra: vanaf 11 euro. Hoef je de Nasridische paleizen niet te bezoeken? Dan kun je ook voor alleen een ticket voor het Alhambra complex kiezen. Dit is verreweg het goedkoopste ticket.


Let op: ga je een ticket kopen? Dan hoef je bij Alhambra niet in de wachtrij te staan. Je kunt de rij direct overslaan, waardoor je snel van dit prachtige complex geniet.

Let op: kies je voor een rondleiding? Houd er dan goed rekening mee dat deze rondleiding niet in het Nederlands gegeven kan worden. Je kunt kiezen tussen Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Aan jou de taak om te bepalen naar welke taal je voorkeur uit gaat.

Is het aan te raden om voor een rondleiding van een gids te kiezen? Ja, dat is het geval. De gids voorziet je van veel leuke informatie, maar de rondleiding duurt wel behoorlijk lang. Mocht je voorkeur naar een rondleiding uitgaan, zou je dus voldoende tijd vrij moeten maken.