Gibraltar

Gibraltar is een klein, oversees gebied van Groot-Brittannië, in het zuidelijkste stuk van Andalusië. Het gebied ligt tegen de Middellandse Zee aan en een bevolking van slechts 30.000. De inwoners van Gibraltar zijn veelal zelfstandig en hebben in referenda twee keer tegen aansluiting bij Spanje gestemd. Defensie en buitenlandse zaken blijven wel de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.

De grote Rots van Gibraltar kenmerkt het gebied en is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid. Met een oppervlakte van 6,8 km² is het gebied erg klein. Daarom heb je al snel alles in het gebied gezien. Om deze reden is Gibraltar erg geschikt voor een korte vakantie, of als onderdeel van een rondreis.

Top 5 bezienswaardigheden in Gibraltar

Wil jij graag naar Gibraltar op vakantie? In Gibraltar is genoeg te doen. Met name de volgende bezienswaardigheden zijn volgens ons de moeite waard:
De Rots van Gibraltar
1. Rots van Gibraltar
De Rots van Gibraltar is een imposante kalkstenen formatie die uitsteekt boven de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Het is gelegen aan de zuidelijke kust van Spanje, tegenover Marokko en behoort tot het Verenigd Koninkrijk. De rots is een belangrijk herkenningspunt voor zeelieden en is door de geschiedenis heen vaak gebruikt als strategische militaire positie. Tegenwoordig is de Rots een populaire toeristische bestemming vanwege de prachtige uitzichten over de omgeving en de bijzondere fauna en flora. Onder de rots bevinden zich uitgestrekte grotten, waaronder de beroemde St. Michael’s Cave. Veel van de bezienswaardigheden in Gibraltar hebben te maken met deze rots.
2. Tunnels van Gibraltar
De Tunnels van Gibraltar zijn een netwerk van tunnels die zijn uitgehouwen in de kalkstenen rotsen van de bergachtige kaap die de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan scheidt. Deze tunnels werden oorspronkelijk gegraven tijdens de belegering van Gibraltar in de 18e eeuw, als een manier om bescherming te bieden tegen de aanvallen van de Spaanse troepen. Later werden de tunnels uitgebreid en gebruikt als militaire versterkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn de tunnels van Gibraltar een belangrijke toeristische attractie, waar bezoekers kunnen genieten van een fascinerende rondleiding en de geschiedenis van de tunnels kunnen ontdekken.
De Tunnels van Gibraltar
Een dolfijnencruise in Gibraltar
3. Dolfijnencruise
Een dolfijnencruise in Gibraltar is een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers. Tijdens de tocht op een boot langs de kustlijn van Gibraltar, kunnen bezoekers genieten van het adembenemende uitzicht op de kliffen en de helderblauwe zee. Maar het hoogtepunt van de cruise is ongetwijfeld de ontmoeting met de dolfijnen die in de wateren rond Gibraltar leven. Deze nieuwsgierige en vriendelijke wezens zijn vaak te vinden in grote groepen en zwemmen vaak langs de boten. De gidsen aan boord zijn deskundig en geven waardevolle informatie over deze prachtige dieren. Een dolfijnencruise in Gibraltar is een onvergetelijke ervaring voor jong en oud.
4. St. Michaels Cave
St. Michael’s Cave in Gibraltar is een natuurwonder dat diep geworteld is in de geschiedenis en folklore van deze Britse overzeese enclave. Gelegen aan de westelijke kant van de Rots van Gibraltar, betovert de grot bezoekers met zijn indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, die fantastische formaties creëren. De grot heeft door de eeuwen heen verschillende doeleinden gediend, van een schuiloord tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een concertzaal vanwege zijn opmerkelijke akoestiek. De legende suggereert dat de grot verbonden is met de mythische Hercules, wat bijdraagt aan de mystiek rondom deze natuurlijke attractie in het hart van Gibraltar.
St. Michaels Cave Gibraltar
Bergapen in Gibraltar
5. Berberapen van Gibraltar
Hoogtepunt van de rots van Gibraltar zijn de vele apen. Naar schatting leven er rondom deze rotsformatie zo’n 250 berberapen. Het unieke hieraan is dat dit de enige wilde populatie van apen in Europa is. Mocht je een bezoekje aan de Rots van Gibraltar brengen, moet je goed rekening met deze apen houden. De apen zijn nogal slim en brutaal; die combinatie kan tot leuke situaties leiden. Op en rondom de rotsformatie tref je overigens ook veel andere diersoorten aan. Denk hierbij aan vossen, konijnen, hagedissen en slangen. In de wateren rondom de rots zwemmen ook allerlei soorten dolfijnen, waaronder de orka. Dit kleine gebied heeft dus veel verschillende, bijzondere diersoorten om te ontdekken.

Hotels in Gibraltar

Gibraltar herbergt diverse hotels die de unieke charme van dit Britse overzeese gebied weerspiegelen. Van luxe accommodaties met adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee tot gezellige boetiekhotels in het hart van de levendige stad, er is voor elk wat wils. Bezoekers kunnen genieten van moderne voorzieningen, gastvrije service en de culturele diversiteit die Gibraltar te bieden heeft. Of het nu gaat om zakenreizen of vakanties, de hotels in Gibraltar bieden een perfecte uitvalsbasis om de geschiedenis en bezienswaardigheden van dit fascinerende stukje Europa te ontdekken.

Boek vandaag een vakantie naar Gibraltar

Tui
TUI
Op dit moment zijn er 151 vakanties beschikbaar.
9,5
4.9/5
Prijsvrij
Op dit moment zijn er 319 vakanties beschikbaar.
8,9
4.4/5
Corendon
Op dit moment zijn er 47 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Bebsy
Op dit moment zijn er 45 vakanties beschikbaar.
9,2
4.5/5
Suntip
Op dit moment zijn er 27 vakanties beschikbaar.
9,1
4.5/5
Logo De Vakantiediscounter
VakantieDiscounter
Op dit moment zijn er 447 vakanties beschikbaar.
9,4
4.7/5
Sunweb
Op dit moment zijn er 86 vakanties beschikbaar.
9,4
4.55/5
Tjingo
Op dit moment zijn er 24 vakanties beschikbaar.
8,9
4.4/5

Het weer in Gibraltar

Vakantie boeken naar Gibraltar

Met zijn mooie ligging, gebouwen en interessante geschiedenis blijft Gibraltar een populaire vakantiebestemming. Je kunt hier goed terecht als losse vakantiebestemming, bijvoorbeeld met een stedentrip. Meestal is Gibraltar voor mensen echter onderdeel van een langere rondreis, autovakantie of motorvakantie. Mensen blijven dan één of meerdere dagen in Gibraltar en trekken daarna weer naar de volgende plaats in Andalusië.

Hoewel Gibraltar erg klein is valt er altijd genoeg te doen en beleven. De stad heeft een diverse bevolking en geschiedenis voor zo’n klein gebied. Dit zie je terug in de gebouwen en activiteiten. Omdat het gebied zo klein is, is het aanbod aan hotels en overig verblijf gelimiteerd. Wil je een uitgebreide keuze hebben voor je verblijf? Zorg dan dat je op tijd boekt en je van te voren goed informeert.

De temperaturen liggen net als in Andalusië (dat noordelijk aan Gibraltar grenst) meestal erg hoog. De regio Andalusië staat bekend als de warmste plek in Europa. Wel heb je bij Gibraltar en andere kustplaatsen het voordeel dat het aan de Middellandse Zee ligt. Hierdoor is de temperatuur wat koeler en heb je vaak een windje vanaf het water. Ook het water zelf zorgt voor voldoende verkoeling. In tegenstelling tot andere Britse landen en gebieden rijden de mensen wel aan de rechterkant van de weg, wat gunstig is voor andere Europeanen.

Kaart van Gibraltar

Ben je op vakantie in Gibraltar en wil je weten waar je goede cafés, restaurants of bezienswaardigheden kunt vinden? Bekijk dan de kaart hiernaast. Je kunt de kaart ook gebruiken om te reizen met het openbaar vervoer of om activiteiten te zoeken rondom Gibraltar. Een goede kaart is altijd handig om te hebben tijdens een vakantie.

Je kunt op de kaart ook foto’s bekijken van Gibraltar, of de regio verkennen met Google Street View. Zo krijg je vaste en beeld van hoe jouw vakantie eruit gaat zien.

Vragen over Gibraltar

Gibraltar ligt helemaal in het zuiden van Spanje, in de regio Andalusië. Het gebied hoort officieel niet bij Spanje, maar bij Groot-Brittannië.

Het is met de auto 25 uur rijden om vanuit het midden van Nederland naar de Rots van Gibraltar te rijden.

In Gibraltar heeft zo’n 33.000 inwoners.

Nee, Gibraltar is geen onafhankelijk land. Het is een Brits overzees gebiedsdeel gelegen aan de zuidelijke kust van Spanje. Gibraltar blijft onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk.

De officiële talen van Gibraltar zijn Engels en Spaans. Het merendeel van de bevolking spreekt Engels, aangezien Gibraltar een Brits overzees gebiedsdeel is. Daarnaast wordt ook Spaans veel gesproken, omdat Gibraltar geografisch dicht bij Spanje ligt en er veel interactie is tussen Gibraltar en de omliggende Spaanse gemeenschappen. Er zijn ook andere talen in de mix, zoals het lokale Gibraltarees, een variant van het Andalusisch Spaans, dat door sommige inwoners wordt gesproken.

De totale oppervlakte van Gibraltar is ongeveer 6,7 vierkante kilometer. Het is een smalle landtong die zich uitstrekt langs de kust, begrensd door de Middellandse Zee aan de oostkant en Spanje aan de noordkant.

De Straat van Gibraltar, de zeestraat die de Middellandse Zee scheidt van de Atlantische Oceaan en Gibraltar van het vasteland van Spanje, heeft een variabele breedte. Op het smalste punt is de Straat van Gibraltar ongeveer 14,3 kilometer breed.

Rots van Gibraltar

In het zuiden van Andalusië is de straat van Gibraltar te vinden. Dit is een smal stukje van de zee dat de scheiding tussen Afrika en Europa vormt. Bij dit gebied is ook het kleine gebied Gibraltar te vinden; officieel behoort dit stukje land tot het Verenigd Koninkrijk. In het midden van dit stukje land vind je de hoge Rots van Gibraltar. Dit is in de regio Andalusië één van de leukste bezienswaardigheden. Deze grote rots is kenmerkend voor Gibraltar, met een aantal hoogtepunten die je niet mag missen.

De Rots van Gibraltar is een rotsformatie die uit kalksteen opgetrokken is. Het hoogste punt van deze rots torent maar liefst 426 meter boven de Straat van Gibraltar uit. Leuke bijkomstigheid bij deze rotspartij is de aanwezigheid van talloze apen. In de Rots van Gibraltar vind je ook een groot netwerk van tunnels. Deze werden gebruikt tijdens de oorlogen door de Britten.

Kabelbaan Rots van Gibraltar

Wil je vanaf de Rots van Gibraltar van een prachtig uitzicht genieten? Dan is het advies om gebruik te maken van de kabelbaan. Met deze kabelbaan ga je op een makkelijke manier naar boven, waarna je eventueel naar beneden toe kunt lopen. Uiteraard is het ook mogelijk om de tocht naar beneden eveneens met de kabelbaan af te leggen. Niet alleen ben je zo een stuk sneller beneden, je hebt ook een mooi uitzicht over Gibraltar.

Rots van Gibraltar bezoeken

Wil je een bezoekje aan de Rots van Gibraltar brengen? Dan is het advies om met een huurauto naar Gibraltar toe te rijden. Vanaf Marbella doe je hier ongeveer een uurtje over. Gibraltar zelf heeft ook een vliegveld, maar vaak is het makkelijker om te vliegen op één van de vliegvelden in Andalusië. Gibraltar is vaak een tussenstop tijdens rondreizen. Je kunt ook een losse reis naar Gibraltar boeken, maar je hebt dit gebied waarschijnlijk na een paar dagen wel gezien.

Zodra je in Gibraltar aankomt, heb je het idee dat je in Engeland bent. Dit schiereiland maakt namelijk onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk en dat is overal aan te merken. Denk hierbij aan het eten, het straatbeeld, de inwoners en de rode telefooncellen.

Nadat je je auto in Gibraltar geparkeerd hebt, kun je de rots van Gibraltar beklimmen. Je kunt dit lopend doen, maar je kunt ook voor de kabelbaan kiezen. Dat laatste geniet toch wel de voorkeur, aangezien het beklimmen van deze rotsformatie erg intensief is.

Rots van Gibraltar openingstijden

De kabelbaan van de Rots van Gibraltar is zomers dagelijks van 09.30 tot 19.15 uur geopend. In de periode van november tot en met maart is de kabelbaan van 09.30 tot 17.15 uur geopend. Tijdens deze openingstijden kun je met de kabelbaan naar boven en beneden toe reizen.

Leuk detail: de kabelbaan rijdt elke 10 á 15 minuten. Wat het exacte schema is, is grotendeels afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden. Houd er daarom rekening mee dat je mogelijk enige tijd bij de kabelbaan moet wachten. Als je eenmaal bovenop de Rots van Gibraltar staat, ben je dat echter binnen de kortste keren vergeten.