Rots van Gibraltar, Gibraltar

Gibraltar .

Gibraltar is een klein, oversees gebied van Groot-Brittannië, in het zuidelijkste stuk van Andalusië. Het gebied ligt tegen de Middellandse Zee aan en een bevolking van slechts 30.000. De inwoners van Gibraltar zijn veelal zelfstandig en hebben in referenda twee keer tegen aansluiting bij Spanje gestemd. Defensie en buitenlandse zaken blijven wel de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. De grote Rots van Gibraltar kenmerkt het gebied en is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid. De economie van Gibraltar komt vooral voort uit toerisme, scheepvaart en financiële diensten. Met een oppervlakte van 6,8 km² is het gebied erg klein. Daarom heb je al snel alles in het gebied gezien. Om deze reden is Gibraltar erg geschikt voor een korte vakantie, of als onderdeel van een rondreis. 

Tip: Bekijk alle bezienswaardigheden in 2 weken

Bekijk de Rots van Gibraltar tijdens een 15-daagse fly-drive Grand Tour in Andalusië. Hierbij zie je binnen 15 dagen alle belangrijke bezienswaardigheden van Andalusië. Meer weten? Bekijk hier de gehele 15-daagse fly drive. Geniet van een compleet georganiseerde reis en ervaar Andalusië.

Alles over Gibraltar

Alle bezienswaardigheden Gibraltar

Rots van Gibraltar

In het zuiden van Andalusië is de straat van Gibraltar te vinden. Dit is een smal stukje van de zee dat de scheiding tussen Afrika en Europa vormt. Bij dit gebied is ook het kleine gebied Gibraltar te vinden; officieel behoort dit stukje land tot het Verenigd Koninkrijk. In het midden van dit stukje land vind je de hoge Rots van Gibraltar. Dit is in de regio Andalusië één van de leukste bezienswaardigheden. Deze grote rots is kenmerkend voor Gibraltar, met een aantal hoogtepunten die je niet mag missen.

De Rots van Gibraltar is een rotsformatie die uit kalksteen opgetrokken is. Het hoogste punt van deze rots torent maar liefst 426 meter boven de Straat van Gibraltar uit. Leuke bijkomstigheid bij deze rotspartij is de aanwezigheid van talloze apen. In de Rots van Gibraltar vind je ook een groot netwerk van tunnels. Deze werden gebruikt tijdens de oorlogen door de Britten.

Rots van Gibraltar apen​

Hoogtepunt van de rots van Gibraltar zijn de vele apen. Naar schatting leven er rondom deze rotsformatie zo’n 250 berberapen. Het unieke hieraan is dat dit de enige wilde populatie van apen in Europa is. Mocht je een bezoekje aan de Rots van Gibraltar brengen, moet je goed rekening met deze apen houden. De apen zijn nogal slim en brutaal; die combinatie kan tot leuke situaties leiden. Op en rondom de rotsformatie tref je overigens ook veel andere diersoorten aan. Denk hierbij aan vossen, konijnen, hagedissen en slangen. In de wateren rondom de rots zwemmen ook allerlei soorten dolfijnen, waaronder de orka. Dit kleine gebied heeft dus veel verschillende, bijzondere diersoorten om te ontdekken.

Rots van Gibraltar kabelbaan

Wil je vanaf de Rots van Gibraltar van een prachtig uitzicht genieten? Dan is het advies om gebruik te maken van de kabelbaan. Met deze kabelbaan ga je op een makkelijke manier naar boven, waarna je eventueel naar beneden toe kunt lopen. Uiteraard is het ook mogelijk om de tocht naar beneden eveneens met de kabelbaan af te leggen. Niet alleen ben je zo een stuk sneller beneden, je hebt ook een mooi uitzicht over Gibraltar.

Rots van Gibraltar

De kenmerkende Rots van Gibraltar is het eerste dat je zult zien als je het gebied binnenkomt. De rots is erg mooi en wordt ook wel de apenrots genoemd omdat er een kolonie apen op leeft. Deze beesten zijn tam en zijn leuk om te bezoeken.

Rots van Gibraltar bezoeken

Wil je een bezoekje aan de Rots van Gibraltar brengen? Dan is het advies om met een huurauto naar Gibraltar toe te rijden. Vanaf Marbella doe je hier ongeveer een uurtje over. Gibraltar zelf heeft ook een vliegveld, maar vaak is het makkelijker om te vliegen op één van de vliegvelden in Andalusië. Gibraltar is vaak een tussenstop tijdens rondreizen. Je kunt ook een losse reis naar Gibraltar boeken, maar je hebt dit gebied waarschijnlijk na een paar dagen wel gezien.

Zodra je in Gibraltar aankomt, heb je het idee dat je in Engeland bent. Dit schiereiland maakt namelijk onderdeel uit van het Verenigd Koninkrijk en dat is overal aan te merken. Denk hierbij aan het eten, het straatbeeld, de inwoners en de rode telefooncellen.

Nadat je je auto in Gibraltar geparkeerd hebt, kun je de rots van Gibraltar beklimmen. Je kunt dit lopend doen, maar je kunt ook voor de kabelbaan kiezen. Dat laatste geniet toch wel de voorkeur, aangezien het beklimmen van deze rotsformatie erg intensief is.

Rots van Gibraltar openingstijden

De kabelbaan van de Rots van Gibraltar is zomers dagelijks van 09.30 tot 19.15 uur geopend. In de periode van november tot en met maart is de kabelbaan van 09.30 tot 17.15 uur geopend. Tijdens deze openingstijden kun je met de kabelbaan naar boven en beneden toe reizen.

Leuk detail: de kabelbaan rijdt elke 10 á 15 minuten. Wat het exacte schema is, is grotendeels afhankelijk van de plaatselijke weersomstandigheden. Houd er daarom rekening mee dat je mogelijk enige tijd bij de kabelbaan moet wachten. Als je eenmaal bovenop de Rots van Gibraltar staat, ben je dat echter binnen de kortste keren vergeten.

Tunnels van Gibraltar

Gibraltar heeft een groot netwerk van tunnels. Deze zijn wel 50 kilometer lang. Als je met de auto reist zal je hier vaak doorheen rijden. Deze tunnels zijn in de 18e eeuw gemaakt door de Engelsen en werden gebruikt in de oorlogen.

Dolfijnencruise

Bijna iedere dag vertrekken er meerdere boten om dolfijnen te spotten. Vanaf de boot heb je ook een prachtig uitzicht over de kust en de stad zelf, met de kenmerkende rots op de achtergrond. Een dolfijnencruise is zeker de moeite waard.

Gibraltar Hotels

Met zijn mooie ligging, gebouwen en interessante geschiedenis blijft Gibraltar een populaire vakantiebestemming. Je kunt hier goed terecht als losse vakantiebestemming, bijvoorbeeld met een stedentrip. Meestal is Gibraltar voor mensen echter onderdeel van een langere rondreis, autovakantie of motorvakantie. Mensen blijven dan één of meerdere dagen in Gibraltar en trekken daarna weer naar de volgende plaats in Andalusië.
Hoewel Gibraltar erg klein is valt er altijd genoeg te doen en beleven. De stad heeft een diverse bevolking en geschiedenis voor zo’n klein gebied. Dit zie je terug in de gebouwen en activiteiten. Omdat het gebied zo klein is, is het aanbod aan hotels en overig verblijf gelimiteerd. Wil je een uitgebreide keuze hebben voor je verblijf? Zorg dan dat je op tijd boekt en je van te voren goed informeert.
De temperaturen liggen net als in Andalusië (dat noordelijk aan Gibraltar grenst) meestal erg hoog. De regio Andalusië staat bekend als de warmste plek in Europa. Wel heb je bij Gibraltar en andere kustplaatsen het voordeel dat het aan de Middellandse Zee ligt. Hierdoor is de temperatuur wat koeler en heb je vaak een windje vanaf het water. Ook het water zelf zorgt voor voldoende verkoeling. In tegenstelling tot andere Britse landen en gebieden rijden de mensen wel aan de rechterkant van de weg, wat gunstig is voor andere Europeanen.

Het weer in Gibraltar

Bekijk aanbiedingen voor Gibraltar
TUI
Op dit moment zijn er 3219 vakanties beschikbaar.
9,5
4.55/5
Prijsvrij
Op dit moment zijn er 419 vakanties beschikbaar.
8,9
4.5/5
Corendon
Op dit moment zijn er 911 vakanties beschikbaar.
9,4
4.5/5
Bebsy
Op dit moment zijn er 525 vakanties beschikbaar.
9,2
4.5/5
Suntip
Op dit moment zijn er 917 vakanties beschikbaar.
9,1
4.55/5
VakantieDiscounter
Op dit moment zijn er 212 vakanties beschikbaar.
9.4
4.5/5
Sunweb
Op dit moment zijn er 1221 vakanties beschikbaar.
9,2
4.5/5
Tjingo
Op dit moment zijn er 274 vakanties beschikbaar.
8.9
4.5/5

Vragen over Gibraltar

Het is met de auto 25 uur rijden om vanuit het midden van Nederland naar de Rots van Gibraltar te rijden.