5 tips voor een unieke, mediterrane tuin met Spaanse tinten

Eindeloze stranden, palmbomen, boutique hotels, knusse straatjes en vooral; een heerlijke relaxte sfeer. Kan jij geen genoeg krijgen van het Mediterrane tempo en die heerlijke vakantiesfeer van Andalusië? Maak dan van je tuin (of balkon) een klein, zonnig paradijsje! Zo kun je het hele jaar in de vakantiestemming blijven. Om je wat inspiratie te geven, hebben we 5 elementen voor een Mediterrane tuin met Spaanse tinten voor je op  een rijtje gezet.

Jouw eigen ‘terraza’

Om van je Hollandse terras een echte Spaanse terraza te maken, moet je even in je fantasie en herinneringen duiken. Waar denk je aan? Zon, churros en lange, intieme etentjes? Het mooiste is als je als basis een terras aanlegt van natuursteen. Maar ook als je simpele tuintegels hebt, kun je die Ibiza/Spanje stijl creëren met buitenkleden die bij het thema passen. Denk bijvoorbeeld aan basic kleden van jute of canvas, of juist met een vrolijke botanic print. Ook houten vlonders of vloerdelen staan ontzettend mooi. Daarnaast is het meubilair natuurlijk heel belangrijk. Kies voor een gezellige eettafel met comfortabele stoelen waar je kunt genieten van een heerlijke paëlla en waar je, als het wat fris wordt, warme chocolademelk met churros serveert. Ook zijn er fantastische tuin loungesets om een echte relax-hoek mee te creëren; een must-have voor een Mediterrane tuin. Heb je niet zoveel ruimte op je terras? Kies dan voor een handige lounge-eethoek!

Uitzicht is alles

Natuurlijk zou het het mooiste zijn als je een fantastisch uitzicht op de zee of de heuvels hebt, maar ja, dat is iets waar je weinig invloed op hebt. Maar je kunt wel je tuin zodanig inrichten dat het een prachtige aanblik vormt vanuit je huiskamer of vanaf je terras. Die zee en die heuvels kun je misschien nog een beetje creëren door mooie tuinposters op te hangen. Verder zet je natuurlijk een mooie palmboom en ander groen van rond de Middellandse Zee, zoals olijfboompjes en druiven. Of juist mooie bloeiers, zoals kleurrijke oleanders. Hoe mooi is het als je uitkijkt op Ibiza stijl loungesets onder een natuurlijke overkapping van druivenranken en bougainville? Dat geeft je echt de wow-factor!

Muurtjes, keien, hoogteverschillen en andere details

Dat ‘uitzicht’ brengt ons meteen bij het volgende punt, namelijk het reliëf van je tuin. Je kunt de sfeer namelijk enorm verbeteren door wat elementen aan te brengen en aan te passen. Door bijvoorbeeld de muur van je schuur wit te schilderen en daar een grote pot met een olijfboom, palm of bananenplant neer te zetten en wat hoogteverschillen te creëren in de grond. Zo krijg je een mooie verdeling met ‘terrassen’ in je tuin. Voor nog meer onderscheid en Spaanse effecten zijn grote keien en stenen erg mooie details. En wat dacht van een stenen fontein als blikvanger? Citrusbomen achter in de tuin zorgen voor verkoelende schaduw in de zomer en heerlijke bloesemgeuren in het voorjaar en bij je terras zet je natuurlijk een grote parasol neer. Creëer privacy en beschutting met hoge (begroeide) muren, schuttingen of begroeide pergola’s en vergeet ook niet verlichting achter in de tuin aan te brengen, zodat dat deel ook zichtbaar en sfeervol is in de avond.

Kleuren en accessoires

In een Mediterrane tuin zijn meubels en accessoires met lichte kleuren het mooist. Maar ook meubels van (zwart) aluminium zijn erg mooi te combineren. Omdat deze basic en tijdloos zijn, kun je ze helemaal op laten gaan in de Mediterrane stijl van je tuin. Ideaal om een Spaans diner te organiseren met de lekkerste gerechten uit Andalusië

Warme aardetinten, zoals terracotta, oker en bruin-rood, doen het goed, zeker in combinatie met frisse, groene planten. Kies voor natuurlijke materialen zoals hout, linnen, bamboe en jute voor extra sfeer. Leg zachte, uitnodigende kussens op je stoelen en banken en plaats sfeervolle verlichting. Zo kun je lichtslingers spannen over je terras en vrolijke lichtbolletjes op zonne-energie voor die echte vakantiesfeer. Wil je helemaal ultiem genieten en heb je daar een mooi plekje in de zon voor, ga dan voor een heerlijk tuinbed!

Mediterrane beplanting

Een Mediterrane tuin is een weelderige tuin. Vul terracotta of vrolijk geglazuurde potten met kruiden, zoals rozemarijn en lavendel of wat grotere planten, zoals olijfboompjes, oleanders, palmlelie en agapanthus. In de borders kun je ook dit soort planten neerzetten. Ook een paar flinke jongens, zoals een vijgenboom, een bananenplant, palm of citrusboom mogen eigenlijk niet ontbreken. Om de hoogte in te gaan en voor schaduw en sfeer te zorgen, zijn klimmers erg leuk. Denk aan sierlijke wijnranken, bougainville of blauwe regen. Wanneer je voldoende Mediterrane begroeiing hebt, kun je met de rest van de tuin heel makkelijk de perfecte sfeer creëren om het hele jaar dat vakantiegevoel te houden!