Waarom staan de meeste Spaanse vakantiehuizen in Andalusië?

Vakantiehuizen in Spanje zijn erg populair. Uit statistieken van het INE (het Spaanse nationale instituut voor statistiek) blijkt dat de meeste van deze vakantiehuizen te vinden zijn in Andalusië, de meest zuidelijke regio van Spanje. Dit zijn zo’n 67.000 woningen, met hierachter Catalonië met 63.000 woningen. Valencia staat hier ver achter, met slechts 55.000 woningen. Ook de Spaanse eilanden (zoals de Canarische Eilanden en de Balearen) scoorden erg hoog. Maar hoe komt het dat er juist in Andalusië zoveel vakantiehuizen staan?

Vakantiehuizen in Spanje

Spanje is voor velen de ultieme locatie voor een vakantiehuis. In 2021 waren er in heel Spanje zo’n 295.000 woningen voor toeristisch gebruik, maar in 2022 is dit aantal gestegen naar 322.000. In het land staan dus veel vakantiehuizen te koop, vaak voor een hele redelijke prijs. Spanje is een groot land, waardoor vastgoed hier veelal een stuk goedkoper is dan in andere Europese landen. Mensen kopen vakantiehuizen om het hele jaar door te kunnen genieten van de Spaanse zon, maar veel mensen zien het ook als een investering. Niet alleen blijven de woningen en appartementen hoog in waarde, je kunt deze ook verhuren aan andere toeristen. Zo kun je tegenwoordig veel mooie appartementen, grotere vakantiehuizen en zelfs villa’s huren om je vakantie in door te brengen.

Waarom zijn er zoveel vakantiehuizen in Andalusië?

Andalusië is de meest zuidelijke regio van Spanje en één van de meest zuidelijke gebieden van Europa. Het hele jaar door is het weer hier dus gemiddeld erg goed, met hoge temperaturen en veel zonuren. In het voor- en najaar zijn de temperaturen hier ook nog een stuk hoger. In Andalusië vind je ook een paar bekende provincies voor zonvakanties, waaronder de provincie Málaga aan de Costa del Sol. Dit is één van de meest populaire kuststreken van Europa. Maar Costa de la Luz en Costa de Almería trekken ook veel bezoekers naar Zuid-Spanje. De regio Andalusië is één van de grootste van het land. Ook ligt een groot gedeelte van Andalusië aan de Middellandse Zee. Daarom zijn er veel mooie kustplaatsen te vinden, zoals het bekende Málaga, Cádiz en Marbella. Er zijn echter ook veel minder bekende en grote badplaatsen te vinden in Andalusië. Estepona, Nerja en Fuengirola bijvoorbeeld. Deze plaatsen zijn vaak net zo leuk en mooi als de grotere steden, met ieder jaar veel toeristen. Om deze redenen is het dus logisch dat er juist in Andalusië zoveel vakantiehuizen staan.

Wil je een vakantiehuis kopen in Spanje? Appartementen kun je vinden vanaf een prijs van 50.000 en 100.000 euro. Er zijn natuurlijk ook veel duurdere opties, zeker als je op zoek bent naar een grotere woning, of zelfs een vrijstaand huis. De huizenprijzen zijn echter een stuk lager dan in Nederland en België. Vakantiehuizen in Andalusië zijn er in alle soorten en maten. Er zijn ook veel appartementen en villa’s die je binnenkort al kunt huren in de regio.