Voorlopig nog geen toeristenbelasting in Andalusië

Er is besloten om voor nu geen toeristenbelasting in te voeren in de Spaanse regio Andalusië. De regionale overheid heeft dit onlangs bepaald na lange discussies over deze kwestie. De laatste jaren zijn er steeds meer gesprekken over het invoeren van toeristenbelasting, met zowel voor- als tegenstanders. Hoe zit dit precies?

Toeristenbelasting in Spanje

Spanje is één van de weinige landen in Europa waar je meestal geen toeristenbelasting hoeft te betalen. Alleen in de Spaanse regio’s Catalonië en de Balearen eilanden is dit nu het geval. Zowel toeristen binnen als buiten Spanje moeten deze belasting hier betalen. Burgemeesters van verschillende grote plaatsen in Andalusië (zoals Granada, Málaga en de hoofdstad Sevilla) denken dat toeristenbelasting positief kan zijn voor de regio. Met dit geld kunnen de steden worden opgeknapt, met betere service en aanbod voor reizigers. De regio kan zo beter worden gepromoot, met ook nieuwe projecten om mensen aan te trekken.

Voor- en nadelen

Er zijn ook plaatsen waar politici hier anders over denken. In Córdoba en Almería is dit bijvoorbeeld het geval. Tegenstanders van de toeristenbelasting zijn bang dat dit zal zorgen voor minder toeristen. De regio’s die deze belasting al hebben ingevoerd (Catalonië en de Balearen) hebben hier de afgelopen jaren echter weinig van gemerkt. In veel landen betaal je als reiziger al toeristenbelasting, zo ook hier in Nederland. Het zullen dus waarschijnlijk vooral de toeristen uit Spanje zijn die hier bezwaar tegen zullen hebben.

In de regio Valencia worden momenteel ook plannen gemaakt voor het invoeren van toeristenbelasting, maar dit is vooralsnog gemeentelijk bepaald. Dit geldt dus niet voor de hele regio. Voorlopig zullen we in Andalusië dus nog geen toeristenbelasting hoeven te betalen.