Unieke diersoorten in het zuiden van Spanje

Andalusië staat bekend om de warme temperaturen, luxe zonvakanties en mooie, grote plaatsen. Maar in het zuiden van Spanje heb je ook overal prachtige natuur. Zo vind je in Andalusië veel grote natuurparken en gebergtes, waar je vaak zelf doorheen kunt lopen en fietsen. Een goed voor beeld hiervan is het enorme Sierra Nevada. Hier wonen natuurlijk ook veel verschillende diersoorten, waarvan je velen niet snel op andere plekken in Europa zult tegenkomen. In dit artikel lees je alles over de wilde dierensoorten in Andalusië.

Wat voor dieren kun je vinden in Andalusië?

Dieren die je vaak ziet in Zuid-Spanje zijn bijvoorbeeld konijnen, herten, vossen en marmotten. Verder vind je er allerlei verschillende soorten reptielen, amfibieën en natuurlijk veel soorten vogels. Zo vind je in Andalusië op verschillende plekken flamingo’s. Door de ligging van Andalusië op de grens met Afrika, trekken hier ieder jaar vele duizenden vogels over. Zo ook verschillende roofvogels, zoals de lammergier, de vale gier en soorten arenden en haviken. Zelfs valken kun je in het wild vinden in Andalusië. In de regio heb je zelfs speciale ‘vogelreizen’, een soort rondreizen voor vogelspotters uit de hele wereld.

Zeldzame zoogdieren

Andalusië heeft ook veel zeldzamere diersoorten, die je niet snel zult zien. Dit komt ook omdat dit één van de warmste regio’s van Europa is, door de zuidelijke ligging van het gebied. Andalusië heeft zelfs een kleine woestijn. Hier kun je verschillende dieren vinden, die je in Nederland of België niet snel zult tegenkomen. De meest bekende dierensoort in Andalusië is misschien wel de Iberische lynx, een katten soort die hier heel zeldzaam is. Verder heb je nog Iberische wolven, bergkatten, beren en everzwijnen. Ook de Iberische ibex kun je hier vinden, wat een soort berggeit is. In de kustplaatsen zoals Tarifa en Benalmádena kun je soms zelfs dolfijnen en walvissen spotten op zee.

Plantensoorten

Je vindt in Andalusië niet alleen allerlei verschillende dierensoorten, maar ook veel mooie plantensoorten. In het zuiden van Spanje groeien allerlei unieke soorten bloemen en struiken, die je nergens anders in Europa tegenkomt. Palmbomen en sinaasappelbomen bijvoorbeeld, maar ook veel olijfbomen, oleander en orchideeën. Andalusië is naast vogelspotters en dierenliefhebbers dus ook een paradijs voor natuurliefhebbers.

Wil je in Andalusië bepaalde diersoorten of plantensoorten zien? Kijk dan even op internet in welke natuurparken je deze kunt tegenkomen. Andalusië is namelijk erg groot, dus niet overal zul je dezelfde flora en fauna zien.