Wat voor landschappen vind je in Andalusië?

Andalusië is een geschikte regio voor allerlei soorten vakanties. In het zuiden van Spanje vind je de mooiste steden, witte dorpen en uitgestrekte stranden waar je helemaal tot rust kunt komen. Kustplaatsen zoals Nerja, Tarifa en Marbella zijn bijvoorbeeld erg populair voor zonvakanties. Waar Andalusië echt in uitblinkt, zijn echter de rondreizen. De regio is namelijk zo enorm groot, met veel leuke plaatsen en bezienswaardigheden. Als je een rondreis boekt, kun je net even wat meer te zien krijgen van Andalusië.

De mooie, oude steden en witte worpen zijn niet de enige reden om naar Andalusië op vakantie te gaan. Zo vind je hier ook prachtige natuur, met veel unieke en diverse landschappen. Hieronder lees je meer over de landschappen van Andalusië.

Bergketens en vlaktes

Als je kijkt naar de geografie van Andalusië, zal je al snel opvallen dat je in het gebied een aantal grote gebergtes hebt. Sierra Nevada en Sierra Morena bijvoorbeeld. Sierra Nevada is zelfs het grootste gebergte in Europa na de Alpen. Een groot deel van Andalusië bestaat dus uit hoge bergen, waarvan de toppen vaak zo hoog zijn dat er sneeuw valt. Ondanks het feit dat Zuid-Spanje hele hoge temperaturen heeft, kun je hier dus ook gewoon wintersporten. In totaal zijn er wel 25 verschillende bergketens in Andalusië.

Onder het Sierra Morena vind je de Guadalquivir rivier, die tussen de grote gebergtes stroomt. Om de rivier heen zijn uitgestrekte, open vlaktes, waar je meer grote steden kunt vinden. Córdoba en Sevilla liggen hier ook. Het landschap hier is een stuk makkelijker om op te bouwen. Ook is de grond vruchtbaar, waardoor je hier veel meer landbouw zult zien. Een groot veel van de regio bestaat uit dit soort landschappen, maar je hebt ook nog grote naaldbossen en moerasgebied, zoals in natuurpark Doñana in Huelva. Ook op en tussen de gebergtes zie je vaak grote bossen. Aan de kust van Andalusië vind je uiteraard lange zandstranden. Soms die je tussen de rotsen ook wel eens een kiezelstrand, maar dit zijn uitzonderingen.

Unieke landschappen

Er zijn ook landschappen in Andalusië die erg uniek zijn. Zo heb je in de buurt van Almería de enige woestijn van heel Europa. Dit gebied heeft bijna geen bomen, waardoor het een steppeachtige uitstraling heeft. Hier vind je dan ook hele andere planten en dieren dan in de rest van Andalusië. Ben je op vakantie in Andalusië? Dat moet je ook eens een kijkje nemen in de vele natuurparken in de regio. Dit zijn vaak hele mooie gebieden, met grote bossen en mooie landschappen. El Torcal is hier een bijzonder voorbeeld van. In dit natuurgebied vind je hele bizarre rotsformaties, die je nergens anders zult zien. De natuur van Andalusië is erg mooi, met veel diverse landschappen waar je eindeloos kunt rondwandelen en fietsen. Het is aan te raden om een auto te huren in de regio, omdat je zo makkelijker kunt reizen naar de verschillende dorpen, steden en natuurparken.